Thursday, January 24, 2008

рила на косъм , а Странджа на море, на чувал на плажа

Вървя си по Витошка с раницата на гърба, а на нея закачени ските.. вървя си значи, а около мене хиляда души , че и повече, няколко десетки тролея хора, и всички или почти всички са с челници.. и не че е тъмно, не, горе още светят коледните украси, нищо , че вече е края на януари, просто като свети така целенасочено едно голямо множество някак си много хубаво се посочва накъде трябва да се върви.. Та, вървя си , а ските не тежат, и без това толкова съм ги носил вече, и те мене са ме носили. Някой ми говори за Странджа и плана за управление на парка, аз разпалено обяснявам колко е важно да имат впредвид и моретооо морето бе хора, как така парка свършва с края на сушата, защо не сте се сетили досега да гледате какво става във водата... ските още са ми на гърба, имам и челник, човека до мен и той е с челник, с едно оранжево яке с качулка, а отгоре се сипе лек снежец, малко под нулата. Говорим си за сериозни теми, как им трябват хора да дойдат да проучват биоразнообразието на Странджа и да се използват тези данни за спиране на разни безумни проекти увреждащи това биоразнообразие. МММ... ето го и онзи човек, който съвсем спокойно си ходи със ските по Витошка, миналата година по това време пак минавал, но тогава имало само още 30-40 души по пижами с него. Нямаше хора с челници, не и 2000 от тях. Нещо като карнавала в Рио, някой наскоро питаше едно момиче от Бразилия да разкаже за карнавала в Рио.. тя каза, че го давали по телевизията, 3 дена нон стоп, и аз май съм ги гледал тези предавания, нещо като предаванията на живо от коридата в Памплона по испанската телевизия юли месец... Нашия карнавал обаче е за Рила, и има доста музика, не е самба, тъпани и тарамбуки, има и хоро.. и плакати и алпинисти с въжета, няма самба танцьорки на подиуми, много е студено, пък и друго си е едно хоро в тоя студ, по онези костюми летни , ще им замръзне всичката самба.. не е за бразилци тука сега.
А иначе, какво ще се случи и дали ще се случи и кой кого и как ще промени и накара да спаси природите и да спре да краде, и дали има смисъл и полза от цялата работа.. ще разберем след 20-30-40 години, като се обърнем назад във времето от позицията, до която сме докарали света около нас тогава, ние алчните и тъпи маймуни хората, и поглеждайки назад, проследявайки собствения си принос за сегашното състояние, ако с чиста съвест можем да си кажем, е не съжалявам за нищо, и не пропуснах да направя нещата, които можех и знаех, че трябва да направя, ако е така наистина, и поне частица от голямото празно пространство, което така ни тегли и привлича в нечовешкия свят , е още там и ни топли.. ако е така, значи е имало смисъл, пък каквото ще да става.
Днес на Витоша участвахме като статисти в един природен филм, който не ни е било отредено да видим, но някак си се промъкнахме през задния вход на киното ( като едно време,когато ходихме да гледаме Рамбо 1,2,3 и отваряхме задния вход на Киното да влезат разни дрги деца)... та.. нагоре по билото с Романски, мъгла, гъста лепкава витошка мъгла, в един момент небето почва да прозира през мъглата, а стдът се засилва, промъква се по крайниците и през ръкавиците.... баланса е възстанвоен когато едно сутрешно слънце пробива облаците , и залива връхчето на Камен дел със светлина, а сенките на скалите по билото се плъзват по бялото снежно безкрайно .. айде лека нощ

1 Comments:

Blogger яна пункина said...

таз година полупроводници, догодина цели! от 40 на 2000 за по-малко от година е добрер нищо, че всъщност на пижаменото шествие бяхме около сто. Колко ще сме другата година?

8:57 PM  

Post a Comment

<< Home